Στην καθημερινή ιατρική πράξη – και ειδικά στην ορθοπαιδική – δεν υπάρχουν “τυφλοσούρτες”. Δύο ασθενείς μπορεί να έχουν το ίδιο σύμπτωμα (π.χ. πόνο στο γόνατο), αλλά να χρειάζονται τελείως διαφορετική προσέγγιση , τελείως διαφορετική διαγνωστική τακτική και εν τέλει τελείως διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση.
Η εξατομικευμένη θεραπεία βασίζεται στη συνολική κατανόηση του ασθενή. Δεν θεραπεύουμε απλώς την πάθηση – θεραπεύουμε τον άνθρωπο που την έχει. Η πάθηση είναι κομμάτι του ασθενή μας , και όχι ο ασθενής μας μέρος αυτής.
Μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη προσέγγιση περιλαμβάνει:
Αναλυτική λήψη ιστορικού: Τι έχει βιώσει ο ασθενής στο παρελθόν; Ποια είναι η καθημερινότητά του; Ποιες είναι οι δραστηριότητες του? Η εργασία του?
Κλινική εξέταση: Προσεκτική αξιολόγηση συμπτωμάτων, κινητικότητας, πόνου και λειτουργικότητας , και πως αυτά τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα του? Πόσο τον επηρεάζουν;
Απεικονιστικός έλεγχος (όταν χρειάζεται): Ακτινογραφίες, μαγνητική, αξονική ή υπέρηχος, αλλά όχι πάντα απαραίτητα. Πολλές φορές η σωστή κλινική εξέταση αρκεί.
Συζήτηση και σχεδιασμός θεραπείας: Με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες του κάθε ασθενή, τι μπορεί να ακολουθήσει και να εφαρμόσει στην πράξη, όχι ακαθόριστες και γενικόλογες θεραπευτικές προσεγγίσεις που εν τέλει μένουν ανεφάρμοστες.
Η τελική θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ενέσιμες θεραπείες) ή χειρουργική (π.χ. αρθροσκόπηση, αρθροπλαστική), πάντα όμως με γνώμονα το “ποιος” έχει το πρόβλημα – όχι μόνο το “τι” είναι το πρόβλημα.
Είναι απολύτως φυσικό – και ανθρώπινο – να ψάχνει κάποιος στο διαδίκτυο για τα συμπτώματά του, η αγωνία από τι μπορεί να πάσχουμε και πόσο εύκολα αυτό μπορεί να θεραπευτεί και με τι τρόπο μας οδηγεί στην αναζήτηση πληροφοριών. Η ενημέρωση είναι σημαντική, η πληροφορία στην εποχή μας είναι ευπρόσιτη στον καθένα και το διαδίκτυο παρέχει πληθώρα πληροφοριών. Όμως:
Οι πληροφορίες που βρίσκονται online είναι γενικές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας ή τις συνοδές παθήσεις κάθε ασθενούς.
Η υπερπληροφόρηση συχνά προκαλεί άγχος ή παραπλάνηση, οδηγώντας σε ακραίες ή άτοπες υποθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, ένας καλά ενημερωμένος ασθενής, που μπορεί να “φιλτράρει” την πληροφορία, μπορεί να έρθει στην επίσκεψη με εύστοχες και στοχευμένες ερωτήσεις, διευκολύνοντας τον γιατρό στη σωστή καθοδήγηση.
Δεν επιμένουμε τυχαία στην εξατομικευμένη θεραπεία, η επιμονή αυτή κρύβει σωστή ιατρική πρακτική, βασισμένη σε εμπειρία και ιατρικά δεδομένα. Η εμπιστοσύνη στη σχέση γιατρού-ασθενή, η ενεργή συμμετοχή του ασθενή και η προσαρμοσμένη θεραπεία οδηγούν σε:
Για μένα, η ιατρική δεν είναι να δίνεις οδηγίες “καρμπόν”. Δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για κάθε πάθηση και κάθε ασθενή. Υπάρχουν γενικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόσουν και να “κουμπώσουν” στον ασθενή μας. Ο ιατρός πρέπει να είναι, μέχρι ενός σημείου βέβαια, προσαρμοστικός στις ανάγκες του ασθενή και να προτείνει εφικτά θεραπευτικά πλάνα.
Δεν είναι να κοιτάς μόνο την εικόνα της μαγνητικής ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
👉 Είναι να ακούς. Να αξιολογείς. Να φροντίζεις.
🩺 Είναι κρίμα το σώμα να υστερεί , όταν το πνεύμα ακμάζει…
🩺 Θεραπεύω τον ασθενή και όχι μόνο την πάθηση.
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα και αναζητάτε μια προσωποποιημένη, ουσιαστική και ανθρώπινη προσέγγιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου:
📍 [Ιατρείο Καλαμαριάς – Θεσσαλονίκη]
📞 [2311118840]
📍 [Ιατρείο Καλλικράτειας – Χαλκιδική]
📞 [2399022923]
Διαβάστε ακόμη:
Η ιδανική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων με την χρήση συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής για…
Ανακαλύψτε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα των βιολογικών θεραπειών αντιμετώπισης των ορθοπαιδικών παθήσεων έναντι των…
Η αρθροσκόπηση γόνατος και ώμου προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων των αρθρώσεων…
This website uses cookies.